معرفی و بررسی سیستم موقعیت یاب GNSS

در مطلب قبلی سیستم موقعت یاب جهانی (GPS) معرفی گردید. در این مطلب به معرفی و بررسی سیستم موقعیب یاب روسیه یا GNSS پرداخته خواهد شد. GPS اغلب به مجموعه ماهواره هایی که توسط آمریکا ساخته و پیاده سازی شده است گفته می‌شود. در کنار GPS سیستم های موقعیت یابی دیگری مانند  Galileo ، GNSS اتحادیه اروپا و Beidou چین نیز وجود دارد.

سیستم موقعیت یاب جهانی GPS

GPS مخفف عبارت Global Positioning System می‌باشد. سامانه‌ای برای یافتن موقعیت جغرافیایی است. این سامانه از ۲۴ ماهواره است که زمین را دور می‌زنند و در هر مدار ۴ ماهواره قرار دارد. راکتهای کوچکی این ماهواره‌ها را در مسیر درست نگاه می‌دارد. به این ماهواره‌ها نوستار (NAVSTAR) گفته می‌شود. این ماهواره‌ها از محاسبات ریاضی ساده‌ای برای پخش اطلاعات استفاده می‌کنند که به عنوان طول و عرض و بلندی جغرافیایی گیرنده‌های روی زمین نشان داده می‌شوند.

معرفی Glonass

گلوناس مخفف Global Navigation Satellite System و به معنی “سیستم ماهواره ای ناوبری جهانی” می‌باشد.در حقیقت گلوناس ساخته شده توسط وزارت دفاع روسیه می‌باشد. بعد از رفع انحصار سیستم GNSS که ابتدا در انحصار ارتش روسیه بود و در دسترس عموم قرا گرفتن آن، دو سیستم GPS و GNSS به دو رقیب اصلی هم تبدیل شدند. البته هر کدام از این سیستم ها دارای نقاط قوت خود نیز می‌باشند.

نحوه کارکرد سیستم GNSS

سیستم گلوناس می‌تواند وضعیت ماهواره ها را نسبت به صور فلکی در فضا تشخیص دهد. وظیفه اصلی این فناوری، جمع آوری اطلاعات ماهواره ای در سراسر جهان و تبدیل آن به نقاطی یکپارچه است. در نهایت دیتا های به دست آمده توسط این فناوری تحلیل شده و خروجی کار، اطلاعات دقیقی از موقعیت جغرافیایی و مختصات مورد نیاز خواهد بود و در اختیار کاربر قرار خواهد گرفت.

سیستم ها و زیرمجموعه تشکیل دهنده سیستم GNSS

GNSS از سیستم های ماهواره ای مختلفی تشکیل شده است. این سیستم ها می‌توانند منطقه ای و یا جهانی باشند. سیستم های تشکیل دهنده گلوناس در دسته بندی زیر قرار میگیرد:

  • GPS
  • Beidou
  • GLONASS که مخفف Global’naya Navigatsionnaya Sputnikova Sistema می‌باشد.
  • Galileo
  • SBAS که سیستم ارسال تصحیحات برای رسیدن به دقت بالاتر بوده و مخفف satellite-based augmentation system می‌باشد.
  • QZSS مربوط به کشور ژاپن
  • IRNSS مربوط به کشور هند بوده و مخفف Indian Regional Navigation Satellite System می‌باشد. (IRNSS بر خلاف Beidou، ایران را تحت پوشش قراره داده است.)
سیستم های تشکیل دهنده GNSS
سیستم های تشکیل دهنده GNSS

مقایسه GPS و GNSS

هر دو سیستم معرفی شده دارای اهداف مشابه و مشخص می‌باشند. در حال حاضر تنها تفاوتی که میان دو سیستم واضح تر است، تعداد ایستگاه های پوشش دهی در دنیا است. GPS از 40 ماهواره و GNSS از حدود 30 ماهوراه در حال دریافت دیتا و اطلاعات می‌باشد.

اما با این وجود سیستم گلوناس GNSS دارای خروجی کد هایی می‌باشد که اطلاعات دقیق تری را در اختیار گیرنده قرار می‌دهد. یکی دیگر از تفاوت ها در هزینه تمام شده تولید و راه اندازی می‌باشد. هزینه و قیمت ادوات مورد نیاز سیستم GNSS بیشتر از GPS می‌باشد.

سخن آخر

در این مطلب سعی شد دو سیستم موقعیت یابی GNSS و GPS مورد بررسی قرار گیرند. از این دو سیستم در ردیاب خودرو و … نیز استفاده می‌شود. چناچه سوال و یا اطلاعات بیشتری در این خصوص دارید، از قسمت دیدگاه ها آن را با ما در میان بگذارید.



دیدگاهتان را بنویسید

اطلاعیه

اخیرا تعداد زیادی از هم‌وطنان عزیز (بخصوص از استان خراسان رضوی) طی تماس با این مجموعه نسبت به درخواست خدمات پشتیبانی جهت یک مدل دستگاه ردیاب و دزدگیر خودرو با نام مشابه PROMAX اقدام نموده‌اند.

لذا بدینوسیله اعلام می‌نمائیم  این دستگاه (مطابق تصاویر) از تولیدات این مجموعه نمی‌باشد.

لطفا از هرگونه تماس جهت ارائه خدمات گارانتی، پشتیبانی و دریافت شماره‌های تماس نماینده، نصاب و یا تولیدکننده محصول فوق جدا خودداری فرمائید.

(تمامی محصولات تولیدی در این مجموعه با نام تجاری PROMAX در قسمت فروشگاه قابل مشاهده و خرید است)